47
"Är du nervös?"
"nä?"
"Jag är!!!!"
"Är du nervös för att jag ska opereras?"
"japp"
Min kära pojkvänn har ju råkat ut för Gallsten (cholelithiasis)!
Så på torsdag ska han opereras (jag gillar inte operationer över huvud taget så JAG är nervös)
Ska tänka lite extra på han under dagen så det går bra! <3
Det finns tre olika typer av gallsten:
Kolesterinstenar
som är grågula, runda eller ovala, och kan bli stora som plommon eller hönsägg. När det är den här formen och storleken förekommer det kanske bara en enda eller några få stenar i gallblåsan.
Pigmentkalkstenar
är brunsvarta till färgen, oregelbundna, taggiga och spröda till konsistensen. De är ganska små och kan finnas i stor mängd i gallblåsan och även gallgångarna.
Blandstenar består av kolesterin, kalk och pigment. De kan förekomma i stora mängder, ja till och med upp till ett tusental i en enda gallblåsa. De är ofta slipade mot varandra – fasetterade – guldbruna och av samma storlek. Man kan även se olika ”kullar” av stenar i samma blåsa. De flesta gallstenssjuka har den här typen av sten.
Galloperation (Kolecystektomi)
En galloperation innebär att gallblåsan med eventuella stenar avlägsnas. Operationen sker under narkos och utförs vanligtvis med titthålsteknik(laparoskopisk operation). Vid ett fåtal av operationerna måste man övergå till öppen operation.
Vid en titthålsoperation görs fyra centimeterstora hål i buken. Koldioxid sprutas in för att bättre kunna se instrumenten, gasen släpps ut innan operationen slutförs. Gallblåsan dras ut genom ett av hålen. De flesta patienter upplever som regel få besvär efter en laparoskopisk operation. En del drabbas dock av smärta i axlar och skuldror i ca en till två dagar. Det beror på att buken varit uppspänd av koldioxidgasen. En lätt smärta från såren kan även uppstå.
Källor:
http://www.elisabet.org/dokument/gallsten.htm
http://www.ds.se/Web/NormalPage____1177.aspx